Wat is een koolhyraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is uiteraard een dieet zonder koolhydraten. Maar wat houdt dit in, en wat zijn die koolhydraten dan? En wanneer is het goed een koolhydraatarm dieet op te pakken?

 

KoolhydratenWat zijn en doen koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het geeft je namelijk de energie die je dagelijks nodig hebt. Echter als je teveel koolhydraten binnenkrijgt, en ze dus niet verbrandt, worden ze omgezet in glucose. Suikers dus, wat dan uiteindelijk resulteert in meer buikvet bijvoorbeeld. Begrijp dus goed dat ons lichaam wel degelijk koolhydraten nodig heeft. Ons lichaam heeft namelijk glucose nodig. Echter overmatige inname van koolhydraten is niet goed en dit is vaak waardoor je gewicht omhoog gaat.

 

Verschillende koolhydraten

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, twee om precies te zijn. Er zijn snelle koolhydraten, en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel in je lichaam opgenomen en zijn niet heel goed voor je. Doordat ze zo snel opgenomen worden zullen ze vaker omgezet worden in vetten, waardoor je gewicht dus toeneemt. Voorals je inname van deze koolhydraten combineert met weinig bewegen zijn ze slecht voor je. De trage koolhydraten vind je in mager vlees als kip en kalkoen, maar ook in bepaalde groenten en in vis.

 

Wat is de bedoeling van een koolhydraatarm dieet?

Met een koolhydraatarm dieet onthoud je je in zekere mate van koolhydraten. In plaats daarvan neem je vaak wel extra proteïne, ook wel eiwitten, tot je door middel van vlees en zuivel. De snelle koolhydraten vind je vooral in pasta en rijst bijvoorbeeld, dit zijn dan ook dingen die je moet laten staan. Daarnaast zal je het geloven of niet, maar ook brood en aardappelen bevatten veel koolhydraten die niet per sé goed voor je zijn.

Regelmatig eten

Een belangrijk punt in een koolhydraatarm dieet is regelmatig eten. Eet gerust zes keer per dag. Je hoeft dus geen enkele maaltijd op een dag over te slaan en mag ook tussendoor regelmatig een snack of een hapje nemen, bijvoorbeeld als je wel wat extra energie kan gebruiken op je werk of andere alledaagse bezigheden. Hoewel sommige handleidingen zeggen dat je dan zoveel mag eten als je wilt zul je snel merken dat eiwitrijk eten zorgt voor een gevuld gevoel. Honger zal je niet lijden met een koolhydraatarm dieet. Zes keer per dag eten betekent niet elke keer een volledige maaltijd. In plaats daarvan eet je op enigszins gezette tijden een tussendoortje.

Er zijn talloze producten te vinden die kunnen dienen als koolhydraatarm verantwoord tussendoortje. Vaak gaat het ook hierbij weer om producten die vol zitten met proteïnes en eiwitten. Je komt dus niks te kort wat mineralen, vitaminen en ijzers betreft. En dat zijn belangrijke bouwstoffen die helpen je lichaam gezond en fit te houden.

 

Koolhydraatarme tussendoortjes

Dit moet dan wel een gezond koolhydraat arm tussendoortje zijn. Dit klinkt misschien niet lekker, maar vergis je niet. Met vers fruit en magere (Franse) kwark heb je in een handomdraai een lekkere snack. Ook kan je kiezen voor komkommer of een stukje kaas in combinatie met augurk. Er zijn vele mogelijkheden en je online zijn vele ideetjes te vinden voor recepten voor tussendoortjes. Zoals gezegd zijn vooral eiwitrijke producten prima geschikt als koolhydraatarm tussendoortje.

 

Bekende koolhydraatarme diëten

Er zijn verschillende voedingsdeskundigen die hun eigen dieet hebben samengesteld. Zou heb je het Dr. Frank dieet, het Dr. Dukan dieet, maar ook het Paleo dieet. Vele handleidingen die je kunnen helpen je streefgewicht te bereiken. Door de unieke formule van koolhydraatarm en eiwitrijk geef je je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft, en breek je van je lichaam af wat het niet nodig heeft, namelijk het overtollige vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *