Paleo als uitgangspunt voor gezonde voeding

Leven volgens het principe van paleo? Dat is tegenwoordig helemaal in. Het internet staat niet voor niets vol met Paleo recepten voor ontbijt, lunch en diner. Maar wat houdt dat paleo dan precies in? Het heeft te maken met het leven zoals dat eeuwen geleden gebeurde: tijdens het Paleolithicum. Het Paleolithicum is een tijdperk dat, kortgezegd, viel in de prehistorie en overkoepeld wordt door de Steentijd.

Hoe kan een dieet nu gebaseerd zijn op het leven in de Steentijd, hoor ik je denken? Dat is inderdaad een goede vraag, met een vrij logisch antwoord.

 

Het leven nu, zonder paleo

Momenteel hebben we allerlei middelen en voedingsstoffen tot onze beschikking, die het leven een stuk vereenvoudigen. Stel jezelf voor dat je op een dag laat thuis bent en nog snel even wat wil eten. Je hebt diverse opties: kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt, een pizza (al dan niet uit de supermarkt of vanuit de pizzeria), een afhaal Chinees of de snackbar. Met andere woorden: als het niet per sé hoeft en we er even geen zin in hebben, hoeven we niet op onze eten te jagen. We bestellen het gemakkelijk met de telefoon of tablet en laten ons graag bedienen.

 

Keerzijde

De keerzijde van het eten zoals we dat nu gewend zijn, is dat het niet allemaal even gezond is wat we binnenkrijgen. Voeding moet makkelijk worden geproduceerd en toch lekker smaken. Fabrieken en ondernemingen willen winst maken op onze voeding en schotelen ons gerechten voor die boordevol smaakversterkers, E-nummers, kunstmatige suikers en koolhydraten zitten. Dat alles om het geheel er goed uit te laten zien én goed te laten smaken. Maar natuurlijk is het zeker weten niet.

We eten dit gewoon op en er gebeurt niet veel, zo lijkt het. Desondanks kan het een stuk gezonder. Want ons overgewicht (waar – laten we eerlijk zijn – veel van ons mee te maken hebben) is te herleiden naar onze huidige levenswijze. Onze levensstandaard is verre van gezond.

Paleo

Het leven in de Steentijd, volgens paleo

Tijdens de Steentijd – en dan wordt het Paleolithicum als uitgangspunt gebruikt bij de theorieën achter de voeding volgens paleo – aten de mensen geen E-nummers en werden er geen smaakversterkers of koolhydraten gebruikt. Het eten dat men toen at, had men zelf bijeen gesprokkeld. Van bessen, vruchten, kruiden en groenten tot vlees. Als je geluk had kon iemand in de groep goed jagen en had je met regelmaat wat varkensvlees, wat rundvlees of wat kip.

Zodoende kregen de mensen hun vitamines en bouwstoffen binnen. En die hadden ze in die tijd, van veel jagen en vele gevaren, heel hard nodig.

De afwisseling tussen al die voeding was gezonder dan wat wij nu eten. Daarover zijn onderzoekers het eens. De paleo levenswijze is een gezondere levenswijze dan de mensen die eeuwen later op straat rondwandelen en zich van alle gemakken laten bedienen. Ook al worden we gemiddeld ouder en ook al zijn we een stuk verder gevorderd. Het kan nog gezonder.

 

Leven volgens paleo

Wat doen mensen die volgens paleo leven? Die zorgen ervoor dat ze eten volgens de paleo recepten voor ontbijt, lunch en diner. Dat zijn recepten die voorzien in voeding zoals het natuurlijk was bedoeld. Dus voeding zonder smaakmakers en kunstmatige suikers, voeding zonder koolhydraten en voeding die zo vers mogelijk is. Daarbij wordt de balans gezocht tussen vlees, groenten, fruit en andere voedingselementen.

Er zijn intussen veel mensen die volgens het paleo principe leven. Vaak weten zij niets van het Paleolithicum af en volgen zijn gewoon de hype die paleo geworden is. Maar het is wel een gezonde hype, die je – als je hem goed benut – kan helpen om een stuk gezonder te gaan leven.

Rest de vraag: hoe paleo ben jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *