Cellulitis, wat is het en hoe voorkom je het?

CellulitisVeel vrouwen hebben last van cellulitis of van cellulite. Hoewel de woorden op elkaar lijken, is er wel degelijk sprake van een essentieel verschil.

Cellulitis is de naam die gegeven wordt aan een bacteriële infectie die zich bevindt in je onderhuidse bind weefsel. Je mag die niet verwarren met cellulite, want dat is de toestand van onderhuids vet. Door cellulite wordt je huid sinaasappelachtig en krijgt het dus ook wel de naam sinaasappelhuid. Je huidgroeven worden groter en ogen minder mooi.

Tevens leeft er een hardnekkige fabel: cellulite (en soms ook cellulitis, als men de woorden verwart) hebben te maken met overgewicht. Dat is niet het geval.

Wat kun je doen om cellulite en cellulitus te voorkomen?

 

 

Herken cellulitis

Denk je dat je last hebt van cellulitis? Ga dan na of je de volgende symptomen bij jezelf ben tegen gekomen:

–          Roodheid in het gezicht of op andere plaatsen op je lichaam;

–          Zwellingen op bepaalde plaatsen;

–          Pijn en af en toe koorts.

Heb je hier last van? Dan is er zeker kans op cellulitis. Er is sprake van een huidontsteking die te vergelijken valt met wondroos (erysipelas).

 

Herken cellulite

Cellulite is een ander probleem, met ook weer andere verschijningsvormen. De sinaasappelhuid bevindt zich voornamelijk rond de billen, bovenarmen en benen. Gelukkig is cellulite onschuldig, maar toch kun je er als vrouw behoorlijke last van hebben.

 

Oorzaken

 

De oorzaak van cellulitis is, zoals in de inleiding al werd genoemd, een infectie van onderhuidse weefsels. Diverse bacteriën veroorzaken dit. Cellulte daarentegen is het gevolg van verdikte vetcellen, vocht en gevaarlijke en zelfs giftige stoffen uit voeding of de omgeving. Een bekend fabeltje is dat cellulite te maken heeft met overgewicht, maar dat is niet waar. Celullite heeft niets te maken met overgewicht.

Cellulite komt bij mannen minder voor dan bij vrouwen. Dat heeft te maken met het onderhuidse vet. Bij vrouwen is dat opgebouwd uit steunpilaren. Daar rust de huidlaag op. Cellulite verandert die structuur en is zodoende niet meer in balans. Dat maakt dat de huidlaag ruw en stug aan komt te voelen en zorgt ervoor dat de zogenaamde sinaasappelhuid ontstaat. Er wordt door experts gedacht aan een verband tussen het vrouwelijke hormoon oestrogeen. In combinatie met een afnemende circulatie van het bloed kan cellulite ontstaan.

Het gebruik en de inname van alcohol, geraffineerde suikers en zaken als cafeïne kunnen ook bijdragen aan de vorming van de bekende sinaasappelhuid. Onvoldoende lichaamsbeweging is ook een factor die kan bijdragen aan het ontstaan van cellulite.

 

 

Afrekenen met cellulite

Je kan makkelijk afrekenen met cellulite door je te houden aan bovenstaande factoren die zorgen dat cellulite een kans krijgt. Ga gezonder eten en drinken en ga meer bewegen. Hoewel duidelijk is gemaakt dat overgewicht niets te maken heeft met celliulite kun je wel dezelfde aanpak hanteren als wanneer je te maken hebt met overgewicht:

 

  • Ga meer bewegen, zoek een sport of zorg ervoor dat je niets tekort komt wat betreft lichaamsbeweging;
  • Eet gezonder en veel fruit;
  • Mijd cafeïne;
  • Mijd geraffineerde suikers;
  • Laat alcohol (meer en/ of vaker staan.

 

Hoe je het ook wendt of keert, cellulite is niet schadelijk. Het kan wel heel ongemakkelijk zijn. Zeker vrouwen ervaren het als lelijk en willen er dan ook zo snel mogelijk vanaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *